Otvírací doba:

Po• 14:00 - 21:00
Út• 14:00 - 21:00
St• 14:00 - 21:00
Ct• 14:00 - 21:00
• 14:00 - 22:00
So• 14:00 - 22:00
Ne• 14:00 - 21:00


facebook ico

Spolupracujeme s:


A další spřátelené weby...

Aktualita

Máte obchod, prodejnu, restauraci nebo jiný podnik, ve kterém by jste rádi nabídli naše zboží? Rádi se dohodneme na spolupráci..
Napište nám!

Přejeme Vám dobrý čaj a tvořivou náladu.

Prihlásit se
Cena nákupu: 0 Kč
basket_user_box


Assámský černý čaj - CTC


header image detail
foto

footer image detail


Běžná cena:
60,- Kč
2,3 EUR
K dispozici:
Ano

Jiné množství - Jiná cena:

 ks





foto
foto

Popis:

Černý čaj na Yogi (masalu) - Assam Tea - Assámský černý čaj - Indický černý čaj kuličky - BOP - CTC 50 g

Assámský černý čaj je nejoblíbenější sorta čaje na indickém kontinentu. Čaj je zpracován metodou CTC (crush-tear-curl), což znamená, že zavadnutý lístek je ve speciálnim CTC roleru podrcen, natrhán a srolován do malých kuliček, šťáva z lístků, která se během tohoto procesu uvolní, je znovu k lístkům přidána, poté následuje fermentace a sušení. Výsledkem je čaj, který má hutný, aromatický nálev a plnou, robustnější chuť. V Indii je podáván jako tzv. Chai, tedy silný čaj s mlékem, který je často dochucen zázvorem, kardamonem, hřebíčkem či jiným kořením, vždy ale silně oslazen a tvoří základní část jídelníčku typického Inda. V našich podmínkách je možné podávat i bez mléka a libovolně dochutit, na jeho přípravu je možné použít i překapávač na kávu.

Čaj je vždy naprosto čerstvý z poslední dostupné sklizně.

Indický Chai-příprava: Přivedeme k varu 1 dcl mléka s 1 dcl vody a dvěma lžičkami cukru. Poté přidáme vrchovatou lžičku čaje CTC,popřípadě i koření, krátce povaříme a přecedíme do skleničky.

Jak připravit - udělat - uvařit Yogi čaj Masalu:

Příprava Masaly či yogi čaje na 0,5l:      2/3 vody, přidat polévkovou lžíci koření dátá masala, jedna a půl polévkové lžíce cukru - vše minimálně 15min velmi lehce vařit, poté přidat polévkovou lžíci assámského čaje CTC a 1/3 mléka (plnotučného), přivést k varu a přecedit do konvičky.

Doporučený způsob přípravy čistého čaje assam:

Voda: 100°C
Množství:  polévková lžíce na konvici cca 1l
Louhovat:  2min

Čaj Assam je poměrně silný a kvalitní černý indický čaj. Často je součástí čajových směsí, ale výborný je i samotný. Bývá v čajích typu Breakfast. Oblast Ásam, kde se pěstuje, se rozkládá kolem řeky Brahmaputra na severovýchodě země. Je zde úrodná půda a srážky od 2000 do 3000 mm ročně. Čajovník se pěstuje na převážně písčité naplavené půdě asi do nadmořské výšky 120 m. 

Jak vzniká černý a červený čaj:

Barva čaje se označuje buď podle toho, jakou metodou byly lístky zpracovány, pak hovoříme o čaji černém. Takové označení se používá například v Indii a vyjadřuje barvu suchých lístků. Nebo se čaj označuje podle barvy nálevu, pak hovoříme o čaji červeném. Takto by o čaji hovořili zase například v Číně. V obou případech se však jedná o čaj fermentovaný, zpracovaný velmi podobným způsobem, nebo ještě lépe řečeno čaj, který prodělal podobné chemické změny. Červený čaj je tedy to samé, co čaj černý.

Dnes je většina čajů porcovaných (sáčkových) a více než polovina takových čajů se zpracovává metodou CTC ve speciálních drtících-trhacích-rolovacích strojích. Další část porcovaných čajů je zpracována metodou LPT (lawrie-tea-processer), při které jsou zavadlé lístky nasekány na jemnou drť, která se rovnou fermentuje a vůbec se tedy nesvinují. A jen asi 10% porcovaných čajů je celo listových, bez prachu a drtě. Celolistové čaje jsou mnohem zajímavější a kvalitnější a jejich výroba probíha zhruba takto:

Čerstvě natrhané lístky čaje se nechají nejprve zavadnout - leží ve stínu, aby změkly a byly hezky ohebné. Během zavadání lístky ztratí lesk a odpaří se z nich přibližně polovina vody. Ve chvíli, kdy jsou měkké a přestanou se lámat, jsou připravené ke svinutí. Svinutí lístků probíhá dnes většinou strojově na speciálních roletách, nebo třeba v bubnech, avšak velmi kvalitní čaje se ještě stále tradičně svinují ručně. Během svinování se naruší struktura buněk a dojde k jejich okysličení. Takto narušené čajové lístky se rozloží do tenké vrstvy a při teplotě asi 28°C a určité stálé vlhkosti se lístky 1 až 2 hodiny fermentují. Při těchto podmínkách je oxidace enzymů nejúčinější. Během této fáze černý, alias červený čaj získává své specifické vlastnosti. V průběhu fermentace z čajových katechinů vznikají theaflaviny, bisflavanoly, thearubiginy a jiné oligomery s krátkým řetězcem. Právě theaflaviny jsou červenooranžové látky, díky nimž má červený, alias černý fermentovaný čaj výraznou barvu i vůni. Chlorofyl, který je v listech, se během fermentace také přeměňuje a tento proces pak dokazuje změna barvy ze zelené na červenočernou. Na výsledné chuti a vůni se tedy jak je vidět podílí mnoho faktorů.

Celý proces fermentace se pak zastaví v sušárně, kde se listy vystaví horkému vzduchu. Tím je čaj vyroben a zbývá jej roztřídit podle kvality (pokud tak nebylo provedeno již při sběru). Méně kvalitní čaje se ještě posílají do lámacích strojů, kde se listy nalámou a vzniká čaj zlomkový, nebo drcený.

Lidově řečeno, fermentace je vlastně černání, stejně jako když kousnete do ohryzku jablka, ten zčerná a vy tento proces zastavíte v sušičce a uděláte z jablka křížalu.




Created by obsah.info, 2011 - 2015