Otvírací doba:

Po• 14:00 - 21:00
Út• 14:00 - 21:00
St• 14:00 - 21:00
Ct• 14:00 - 21:00
• 14:00 - 22:00
So• 14:00 - 22:00
Ne• 14:00 - 21:00


facebook ico

Spolupracujeme s:


A další spřátelené weby...

Aktualita

Máte obchod, prodejnu, restauraci nebo jiný podnik, ve kterém by jste rádi nabídli naše zboží? Rádi se dohodneme na spolupráci..
Napište nám!

Přejeme Vám dobrý čaj a tvořivou náladu.

Prihlásit se
Cena nákupu: 0 Kč
basket_user_box


Jarní Darjeeling - Thurbo


header image detail
foto

footer image detail


Běžná cena:
170,- Kč
6,5 EUR
K dispozici:
Po dohodě






 

Zboží z kategorie:

Již prodané a vypité

Čaje




foto

Popis:

Darjeeling první sběr FF - Thurbo (FTGFOP-1-china-special), lot no. DJ-6/13 - 50g

Velmi dobrý čaj tradičního prvosklizňového zpracování z kultivaru china. Nejlepší klasický lot této zahrady v letošní první sklizni. Jde o velmi klasický (ostřejší) darjeeling. Zahrada se nachází v údolí Mirik ve výšce od 760 do 1890 m.n.m..

Sběr: 18.března 2013

Tento čaj je možno připravit na více nálevů.

Doporučený způsob přípravy darjeelingu:

Voda: 90°C
Množství:  8-10g/0,5l
Louhování:   1.nálev - do 90°C vody vsypat lístky a 4min louhovat
                      2.nálev - zalít 100°C a 3min louhovat
 

Video jak připravit černý čaj:

 

Darjeeling je indický černý čaj, který patří k nejlepším, ovšem také nejdražším čajům světa, někdy je také označován jako šampaňské mezi čaji. Roste ve stejnojmenné oblasti hornaté části Indie na úpatí Himálaje. Pěstování čajovníku zde začalo v roce 1856, ovšem první semínka čínského čajovníku sem přinesl Mr.Campbell již v roce 1841. Semena pocházela z pohoří Kumaon v severní Indii. Darjeelingský čaj se zpracovává stejně jako černý čaj, proto se řadí mezi černé čaje. Dobrý darjeeling má ovšem obvykle mnohem světlejší nálev než jiné černé čaje a samozřejmě také lehčí a jemnější aroma. Je to způsobeno velmi specifickými vysokohorskými přírodními podmínkami pro pěstování čaje, nazývejme ho tedy spíše čajem vysokohorským, nebo třeba himalájským. Čajové plantáže se rozkládají v nadmořské výšce cca od 600 do 2000 m. Je zde poměrně chladné a vlhké počasí. Přírodní a klimatické podmínky se odrážejí i na zvláštní muškátové vůni a chuti čaje. Čaj se v Darjeelingu, stejně tak např. v Nepálu sklízí až 5x ročně, podle sklizně je čaj označován takto: 

Darjeeling First Flush - první sklizeň darjeelingu - FF:   

Po období zimního vegetačního klidu čajovníky vloží všechnu sílu do prvních jarních výhonků. Lístky jsou sbírány od konce února do poloviny dubna. Jarní darjeelingské čaje mají v suchém stavu převážně šedo-zelené lístky s nádhernou kořeněnou vůní, po vylouhování jsou lístky čistě zelené s květinovou vůní.  Nálev je světlý, svěží, velmi jemné a přesto bohaté citrusové, květové a muskatelové chuti s příjemnou svíravou sladkou, velmi dlouhou dochutí, typicky vysokohorského charakteru.

 

Darjeeling Second Flush - druhá sklizeň darjeelingu - SF:    

Jde o sběr letních výhonků, lístky jsou sbírány během května až do konce června. Čaje z druhého sběru mívají v suchém stavu velmi atraktivně zabarvené šedo-oranžové lístky, vůně je také velmi příjemná, kořeněná a vyzrálejší než u FF. Po vylouhování jsou lístky zlatavé až oranžové s bohatou hutnější vůní. Nálev je nádherně vybarvený zlato-oranžový. Darjeeling z druhého sběru má typicky vyzrálejší, plnou a bohatou chuť s tóny zralého ovoce. Aftertaste není tolik intenzivní, dozvuk je kratší, ovšem o to je čaj zajímavější v počátku.

 

Darjeeling Monsoon Flush - monzunová sklizeň darjeelingu - MF:   

Jde o sběr uskutečněný v období monzunů - červenec až září. V tomto období mají lístky velký obsah vody a to způsobí, že čaj ztratí typickou vysokohorskou lehkost a svěžest. Nálev je mnohem hutnější, plnější, tmavší - divoce červený až do hněda, stejně tak vůně je těžší. Tyto čaje jsou většinou použity do směsí, či jako lepší snídaňové. 

 

 

Darjeeling Autumnal Flush - podzimní sklizeň darjeelingu - AF:   

Poslední sběr v Darjeelingu probíhá po monzunovém období, obvykle od konce září do cca poloviny listopadu. Čaj z podzimní sklizně má trochu větší lístky, je to způsobeno dostatkem vláhy po monzunech v kombinaci s vysokohorským sluncem. Tyto čaje mají stejně jako podzimní stromy u nás velmi atraktivní barvy suchého listu - olivovou, měděnou, červenou až hnědou barvu. Suchý list má kořeněnou ovocnou či květovou vůni, s nádechem čokolády, nebo třeba i pečených mandliček. Vylouhovaný list je pak zlatavý až do hněda se sladkou ovocnou vůní. Nálev je meděnné barvy se svěží, jiskrnou a plnou, muskatelovou, květovou chutí.




Created by obsah.info, 2011 - 2015