Otvírací doba:

Po• 14:00 - 21:00
Út• 14:00 - 21:00
St• 14:00 - 21:00
Ct• 14:00 - 21:00
• 14:00 - 22:00
So• 14:00 - 22:00
Ne• 14:00 - 21:00


facebook ico

Spolupracujeme s:


A další spřátelené weby...

Aktualita

Máte obchod, prodejnu, restauraci nebo jiný podnik, ve kterém by jste rádi nabídli naše zboží? Rádi se dohodneme na spolupráci..
Napište nám!

Přejeme Vám dobrý čaj a tvořivou náladu.

Prihlásit se
Cena nákupu: 0 Kč
basket_user_box


Phoenix Jiang Mu Xiang


header image detail
foto

footer image detail


Běžná cena:
980,- Kč
37,7 EUR
K dispozici:
Po dohodě






 

Zboží z kategorie:

Již prodané a vypité

Čaje




foto

Popis:

Phoenix Dan Cong Jiang Mu Xiang - Mateřský strom zázvorové vůně - 50g

"Mateřský strom zázvorové vůně" - podle názvu se řadí k vůni (xiang) typu zázvor, avšak nejde ani tak o vůni kořene zázvoru jako spíše o vůni zázvorového květu. Název má dále implikovat starší strom, ze kterého čaj pochází, i přesto že o pravý 'mushu' (mateřský strom) tohoto typu vůně v tomto případě určitě nejde. Tento čaj pochází z oblasti Sheng Ya, 600 m.n.m. v provincii Guangdong.

Phoenix Dan Cong neboli 'Jednotlivé stromy Fénixe' je velmi specifická skupina čajů  typu oolong pocházející z hor Fénixe (Feng Huang Shan) v provincii Guangdong z čajových záhrad ve výši 600-1500 m.n.m. Jednotlivé stromy (Dan Cong) (či skupiny menších čajových stromů/keřů) – každý se svou osobitou vůní (proto přívlastek Dan Cong – jednotlivý, zvlášť stojící, osobitý). Ruční sběr i zpracování. Poddruhů Fénix oolongů je přes několik desítek. Autentické čaje se sbírají z velkých stromů (až do 8m vysokých) pouze jednou ročně a jejich produkce bývá kolem 25-30kg čaje za rok. Listy těchto stromů se nedají splést s levnějšími lístky z malých keřů, které se prodávají čím dál tím víc a vydávají se za originální čaje. Pravý Dan Cong má mít lístek velký, poměrně dlouhý (víc než 5 cm), velice pevný ale pružný, světlejší (občas až bělavě zelené barvy) ve vyluhovaném stavu s matným a jemným, jakoby hedvábným povrchem. Vůně suchého listů nesmí obsahovat silné pražené tóny a ani v chuti samotného čaje nesmí být praženost (přepražený znamená levný, v moderní elektrické peci rychle zpracovaný čaj).

Na trhu se běžně lze setkat s více kategoriemi Fénixů, i přesto že téměř vždy jsou vydávány za čaje z jednotlivých stromů, nicméně v málo případech tomu tak skutečně je. Celkem jednoduchým ukazatelem může být už cena - pokud je přehnaně nízká, nelze příliš spoléhat na správnou deklaraci:

1. padělky - s původními čaji obvykle nemají téměř nic společného a většinou se vyznačují již zmíněnou velkou mírou praženosti (která je nežádoucí!) a lze je celkem snadno odlišit od kvalitních Fénixů, pokud člověk už alespoň nějaký lepší pil.

2. více či méně povedené klony z autentických čajových stromů - tzv. 'komerční' Fénixy, které vždy mají téměř identickou vůni a charakter mateřského stromu a jde o celkem mladé, ve větší míře pěstované keře (aby byla uspokojena větší poptávka po těchto čajích za dostupné ceny). V této druhé kategorii lze nalézt již velmi dobré a povedené čaje, které bývají alespoň kvalitně zpracované a za celkem dostupnou cenu. Poměr cena/kvalita je u těchto čajů dostačující až velmi dobrá.

3. čaje z jednotlivých čajových stromů či menších skupin starších čajových keřů, obvykle z vyšších nadmořských výšek - na trhu mimo Čínu téměř nesehnatelné, navíc pro běžné milce čaje dosti drahé, což je logické z pohledu omezené produkce těchto čajů - sklízí se jednou ročně, počet takovýchto stromů je celkem malý navíc u tohoto typu čaje je na stromě více větví než použitelného listí. Průměrná produkce jednoho stromu je kolem 25-30kg/rok, všechny jednotlivé stromy jsou vedeny v evidenci a popsané detailně v odborné literatuře. Jednotlivé produkce obvykle bývají zamluvené již předem atd. 

Sběr: 6.dubna 2012

Tento čaj je možno připravit na více nálevů.

Doporučený způsob přípravy:

Voda: 90°C
Množství:  4g/dcl
Louhovat:  oplach - 40s - 30s - 30s - 50s - 60s

Ukázka přípravy vícenálev. oolong čaje způsobem Gong Fu Cha v yixingové konvičce:




Created by obsah.info, 2011 - 2015