Lapacho – Lapačo – Nápoj Inků – čaj Indiánů – detoxikace
Název Lapacho (lapačo) pochází ze španělštiny a jde o bylinný čaj indiánů z Jižní Ameriky. Je nazývaný též nápoj Inků. Je připravován z vnitřní kůry stromu lapacho, který roste na území Brazílie, Bolívie, Peru, Paraguayi a sev. Argentiny. V této oblasti roste několik příbuzných druhů, ale červená kůra se získává z odrůd Lapacho Colorado a Lapacho Morado. V oblasti pohoří And dosahují tyto stromy stáří až 700 let.
Účinky na lidský organismus:
- Odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy.
- Normalizuje a posiluje činnost jater, ledvin a sleziny.
- Podporuje trávení a látkovou výměnu.
- Usmrcuje některé druhy plísní a bakterií.
- Posiluje imunitní systém.
- Je nápomocný při astmatu, horečnatých chorobách, zánětu průdušek, a při zánětu žaludku.
- Pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle (např. po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak).
- Má protinádorový účinek.
- Zlepšuje prokrvení těla.
- Posiluje srdce a krevní oběh.
- Působí proti chudokrevnosti.
- Má pozitivní vliv při léčbě leukémie.
- Zabraňuje vytváření otoků.
- Pomáhá odstraňovat usazeniny z cév.
- Podporuje normalizaci hladiny krevního cukru.
- Má příznivý vliv na nemoci jako roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a revma.
- Uklidňuje podrážděné nervy.
- Posiluje a normalizuje činnost pohlavních orgánů.
- Má kladný vliv na odstranění migrény.
- Pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a zánětů.
- Působí močopudně.
- Pozitivně ovlivňuje spánek.
- Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.
Tuto bylinku je možno připravit na jeden nálev.
Doporučený způsob přípravy:
Voda: 100°C
Množství: 2g/dcl
Pro silnější účinek vařit 5 minut a nechat schladnout, nebo zalít 100°C vodou a nechat louhovat min. 5 minuty